Loading jsMath...



Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Som- en verschilformules

Hallo,
Ik heb 2 vragen over oefeningen die ik moet maken.
Mijn eerste vraag gaat over de volgende oefening :
Ontbind in factoren : cos2(2\alpha)-cos2\alpha met oplossing -sin\alpha·sin(3\alpha).
Ik vond de volgende stap : (cos(2\alpha)-cos\alpha)(cos(2\alpha)+cos\alpha), maar verder geraak ik niet.
Nu is mijn vraag of u mij zou kunnen verder helpen met de volgende stap(pen).

Mijn tweede vraag gaat over de volgende oefening :
Vereenvoudig : (cos(4\alpha)-1)/(sin\alpha-sin(3\alpha)) met oplossing 2cos\alpha·tan(2\alpha).
Ik weet bij deze vraag helemaal niet hoe ik eraan moet beginnen. Ik probeerde al allerlei dingen, maar geen enkele formule leidde tot de oplossing.
Zou u mij kunnen helpen ?
Alvast bedankt !
Sofie

Sofie
3de graad ASO - zondag 16 januari 2011

Antwoord

Sofie,
cos2a-cosa=-2sin(3/2a)sin1/2a) en cos2a+cosa=2cos(3/2a)cos(1/2a).Nu vermenigvuldigen en gebruik de relatie 2sinxcosx=sin2x.
cos(4a)-1=-2sin22a en sina-sin3a=-2cos2asina.Op elkaar delen en de ontbinding van sin2x gebruiken.

kn
zondag 16 januari 2011

©2001-2025 WisFaq