Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Formule herleiden

Ik zit nou al een uur tegen deze opgave aan te kijken en heb van alles geprobeerd met de verdubbelingsformules enzo, maar kom er nog niet uit. Ik moet laten zien hoe ik de formule y = 1 - cosX - sin²0.5X kan herleiden naar y = 0.5 - 0.5cosX

Erik D
Leerling bovenbouw havo-vwo - maandag 6 januari 2003

Antwoord

Blijkbaar moet je van de sin21/2x af zien te komen.

Neem de formule cos2x = 1 - 2sin2x.
Deze formule bevat een gekwadrateerde sinus, en dat is precies waar jij vanaf wilt komen! Alleen is het in jouw opgave niet sin2x maar sin21/2x.
Je moet daarom de formule die we gaan gebruiken aanpassen.
Die aanpassing is: cosx = 1 - 2sin2(1/2x)

Als je dit doorhebt, dan ben je er. Nu volgt namelijk dat sin21/2x = 1/2 - 1/2.cosx en als je dit nu in de gegeven vorm invoegt ben je er.

MBL
maandag 6 januari 2003

©2001-2025 WisFaq