Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Formule opstellen

Hallo.
ik doe aan boogschieten en zou graag een formule op willen stellen om te weten op welke stand mijn vizier moet staan bij welke afstand.
Als ik een liniare formule gebruik kom ik niet goed uit.
dus denk ik dat het een parabool is. maar ik weet niet hoe ik die op moet stellen.
ik heb de volgende tabel:

x=10 y=1.45
x=15 y=1.7
x=20 y=2.15
x=25 y=2.9
x=30 y=3.8

Alvast hartelijk bedankt als u mij kunt helpen.

Jodie
Leerling bovenbouw havo-vwo - zondag 9 januari 2011

Antwoord

Het idee dat het een kwadratisch verband is lijkt me niet zo gek:

Volgens 'CurveExpert':

Quadratic Fit: y=a+bx+cx2
Coefficient Data:
a = 1.64
b = -0.064857143
c = 0.0045714286

Heb je daar genoeg aan of wil je weten hoe je zelf de formule kan vinden!?
Zie Hoe kun je de formule van een parabool vinden?

WvR
zondag 9 januari 2011

©2001-2024 WisFaq