Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Nilpotente matrix

-x 3 -15
x -4 17
4 -2 10

Ik wil graag bepalen voor welke x deze matrix nilpotent is.
444 + 54 y - 6 y^2 + y^3 + x (-66 - 3 y + y^2) is de determinant die de eigenwaarden (y = lambda). Ik weet als alle eigenwaarden nul zijn dat we dan een nilpotente matrix hebben.

Dit is volgens mij niet de snelste methode en ik loop hier dus ook vast. Wat is de snelste/makkelijkste methode hiervoor? Ik moet dit van meerdere matrices doen.

Bedankt voor de hulp!

Jan
Student universiteit - donderdag 30 december 2010

Antwoord

Jan,
Opdat een matix nilpotent is, is nodig dar het spoor van de matrix gelijk is aan nul.Dus hier:-x-4+10=0,dus x=6.Nu nog nagaan of dit voldoende is.

kn
donderdag 30 december 2010

©2001-2024 WisFaq