Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Kruislings vermenigvuldigen

Tja heel simpel ik heb het nooit geleerd en heb er dus geen idee van hoe dat moet!!!
kan iemand mij dit uitleggen?

Jelle
Student hbo - maandag 6 januari 2003

Antwoord

Beste Jelle,
Als eerste maar een voorbeeld 1/2 = 2/x
Dan moet gelden:
2·2 = 1·x
Of dus algemeen:
a/b = c/d
Dan geldt:
a·d = b·c

Vaak zie je dit terug bij procenten:
Als 80 = 100%, hoeveel is dan 30?
In een verhoudingstabel zetten:
80/100 = 30/x
Dan geldt dus:
80·x = 30·100
x = (30·100)/80
x = 37,5

Meer voorbeelden van 'toepassingen' van kruislings vermenigvuldigen kun je vinden op onderstaande link.

M.v.g.
P.H.S.

Zie rekenv.html

PHS
dinsdag 7 januari 2003

©2001-2025 WisFaq