Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Rekenkundige rij

Hallo Wisfaqteam,

In een rekenkundige rij(RR) is de som van de eerste p termen gelijk aan q en de som van de eerste q termen gelijk aan p.
Bereken het verschil tussen twee opeenvolgende termen van die rij.....
Ik bgon als volgt:

Sp=(t1+tp)·p/2=q
Sq=(t1+tq)·q/2=p
En vervolgens ?
Ik wens tevens aan alle medewerkers van Wisfaq mooie Kerstdagen toe en een spetterend Nieuwe jaar , boordevol met wiskundige vragen en ideale oplossingen !
Maar een goede gezondheid is daarbij ook nodig en dat wens ik jullie allen van harte toe !
Groeten

Rik Le
Iets anders - zaterdag 25 december 2010

Antwoord

De rij is bepaald door twee getallen a en d en wel zo dat t1=a, tp=a+(p-1)d en tq=a+(q-1)d. Nu kun je d oplossen.

kphart
zaterdag 25 december 2010

 Re: Rekenkundige rij 

©2001-2024 WisFaq