Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Formule met procenten

okee ik ben heel dom, dus graag een uber makkelijke uitleg waar geen grafiek of iets dergelijks in voorkomt.

Dit is de vraag:
W is winst in € per dag bij een productie van q artikelen. (hiermee snap ik al niet wat ze bedoelen)
W= 0,1q2 + 20q - 500

a: Neem aan dat de productie toeneemt van 500 naar 600. Met hoeveel % neemt de winst dan toe?

b: bereken de relatieve verandering van de winst als q toeneemt van 1200 naar 1250.

c: moeilijke! gegeven is dat q=300. we laten q met 15% toenemen, met hoeveel procent neemt W dan toe?

d: gegeven is dat q= 450, en laten het met 8% afnemen, hoeveel procent neemt w dan af?

e: gegeven is dat q= 200. we laten het met 118% toenemen, met hoeveel procent neem W dan toe.

sorry maar ik snap er eigenlijk vrij weinig van, mijn wiskunde is heeeel laag en ik moet deze vakantie nog 2 hoofdstukken maken! u zou me echt heeeeeel erg helpen hiermee!

alvast bedankt!

Nicole
Leerling bovenbouw havo-vwo - dinsdag 21 december 2010

Antwoord

Met de formule W=0,1q2 + 20q - 500 kan je voor een waarde van q (de productie) uitrekenen wat W (de winst) is. Dat moet je dan eerst even doorhebben.

a.
q=500
W=0,1·5002 + 20·500 - 500 = 34500
Gebruik je rekenmachine!

q=600
W=0,1·6002 + 20·600 - 500 = 47500

Dus een toename van 34500 naar 47500. Om de toename in procenten te berekenen is het gebruik van groeifactoren wel handig.
Zie Rekenen met procenten en groeifactoren

q63860img1.gif

In dit geval:

q63860img2.gif

De winst neemt dus toe met 37,7%. Bij een groeifactor van 1,377... is de toename 0,377... en dat komt overeen met 37,7%.

b.
q63860img3.gif

Dus de winst neemt toe met 4,2%

c.
q=300 en q neemt toe met 15%. De nieuwe q is dan 300·1.15=345.
Bereken W(300) en W(345) en dan als opgave a.

d.
Idem als c. maar nu is q=450 en de nieuwe q=450·0.92=414
Bereken W(450) en W(414).

q63860img4.gif

De winst neemt af met 13,3%

e.
q=200. q neemt toe met 118%. De nieuwe q=200·2,18=436
Bereken W(200) en W(436) en dan weer zoals a.

Hopelijk helpt dat een beetje. Zoals gezegd is 't handig om met groeifactoren te rekenen. Zie Rekenen met procenten en groeifactoren voor meer uitleg. Daarna nog vragen? Ga je gang!

WvR
dinsdag 21 december 2010

©2001-2024 WisFaq