Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 14307 

Het opstellen van een raaklijn in een gegeven punt

f(x)=1\4x2+1
Stel de vergelijking op van de raaklijn aan de grafiek van f in het punt waarvoor x=4.

varish
Student universiteit - zondag 19 december 2010

Antwoord

De raaklijn aan de grafiek van een functie f in het punt met x=p kun je opstellen met de formule:
y=f '(p)(x-p)+f(p).
In dit gevel geldt p=4.
Dus f(4)=16/4+1=5
f '(x)=1/2x, dus f '(4)=2
De formule van de raaklijn wordt dan: y=2(x-4)+5 oftewel y=2x-3

hk
dinsdag 21 december 2010

 Re: Het opstellen van een raaklijn in een gegeven punt 

©2001-2024 WisFaq