Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Machtreeksoplossingen van een differentiaalvergelijking

Beste wisfaq,

Ik wil twee onafhangkelijke oplossingen vinden rond het reguliere singuliere punt z=0 van de volgende differentiaalvergelijking

y''(z)-A(z)y'(z)-B(z)y(z)=0,

A(z)=2z/[1-(z2)]

B(z)=n(n+1)/[(1-(z2))z2].

1. Ik substituteer de machtreeks f(z)=SOM[(an)z^(n+s)], de som loopt van n=0 tot oneindig, in de d.v., dit leidt tot de volgende som

SOM[(1-(z2))(n+s)(n+s-1)-2(n+s)z2-n(n+1)](an)zn=0

2. Ik neem z=0, alle termen met n0 verdwijnen, en ik houd de volgende vergelijking over:

s(s-1)a0=0, maar a0 is ongelijk 0 dus mijn indiciaalvergelijking is

s(s-1)=0, dus s=0 of s=1.

De nulpunten verschillen een geheel getal dus ik maar één oplossing vinden. Een tweede oplossing moet ik op een andere manier vinden.

3. De recurrente relatie, som van alle coefficient van zn, is

[2ns-2n+s2-s]an=[(n-2+s)2]a_(n-2)

4. Hier vul ik s=1 in dat zou een oplossing moeten geven

[(n-1)2]a_(n-2)=0

Hieruit volgt dat n=1 of a_(n-2)=0.

Vraag1: Ik begrijp niet goed wat ik hieruit moet concluderen en wat nu mijn oplossing y(z)=SOM[(an)zn+1]=(a0)z+(a1)z2+.... is.

Ik weet dat a0 niet gelijk is aan 0, dus ik heb in ieder geval de term (a0)z.

Als a_(n-2)=0, dan zijn alle termen in y(z) nul behalve (a0)z.

Als n=1 dan heb ik de twee termen (a0)z+(a1)z2?

Dus mijn oplossing is y(z)=(a0)z+(a1)z2 ?

Vraag2: Hoe vind ik nu een tweede oplossing, kan dat met reductie van orde?

Vraag3: Hoe laat ik zien voor welke z de gevonden oplossing y(z) convergeert?

Vriendelijke groeten,

Viky









Viky
Student universiteit - woensdag 15 december 2010

Antwoord

Viky,
In de DV komt de term n(n+1) voor, terwijl je in de reeks ook de index n gebruikt.
Dat gaat natuurlijk niet goed.Ik vond dat s(s-1)-n(n+1)=0.
Hopelijk lukt het nu wel.

kn
donderdag 16 december 2010

 Re: Machtreeksoplossingen van een differentiaalvergelijking 

©2001-2024 WisFaq