Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Formule met haakjes korter schrijven

Mijn vraag is, hoe ik een formule als d=(x-11)(x+11) korter moet schrijven. Als ik het uitreken heb ik d=x2-11x+11x+121 dus als je het bij elkaar optelt d=x2+121, maar dat antwoord is fout want in het antwoordboek staat d=x2-121. Waarom is het - en niet +?

Kees
Leerling onderbouw vmbo-havo-vwo - zondag 12 december 2010

Antwoord

(x-11)(x+11)=x2+11x-11x-121 want -11·11=-121 en niet 121. Zoiets? Het is een merkwaardig product. In het algemeen wel handig om te onthouden:

(a+b)(a-b)=a2-b2

Komt nog wel 's voor...

WvR
zondag 12 december 2010

©2001-2024 WisFaq