Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

De afgeleide bepalen

y=(18-2x)2
dy=d(18-2x)2.x
+(18-2x)2.d(x)
d(18-2x)2=2(18-2x).1
d(x)=1
dy=2(18-2x)(-2).x
+(18-2x)2.1
= 18-2x).(-4x-18-2x)=(18-2x).(-6x+18)
Nu vraag ik me af waar die -2 vandaan komt.

Ann-So
3de graad ASO - zondag 5 december 2010

Antwoord

Ik weet niet precies wat je aan het doen bent, maar die '-2' heeft te maken met de kettingregel.

y=(18-2x)2
y'=2(18-2x)·-2
y=-4(18-2x)
y=8(x-9)

Dus.. ik bedoel maar.

Of wilde je misschien de afgeleide van y(x)=x(18-2x)2 bepalen?

WvR
zondag 5 december 2010

©2001-2025 WisFaq