Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Differentiëren van een logaritme

Ik ben op zoek naar de afgeleide van een natuurlijk logaritme. Hoe los ik deze som stap voor stap op?
f(x) = x3 ln x [0,¥(oneindig)]
Hoe moet ik deze som precies aanpakken?

alvast bedankt,
met vriendelijke groet,
Henny Ziel

Henny
Student universiteit - donderdag 2 december 2010

Antwoord

De afgeleide van g(x) = ln(x) is g'(x) = 1/x
Verder is het een kwestie van gewoon de productregel volgen.
f'(x) = 3x2.ln(x) + x3.1/x en dat kun je zelf nog wel iets versimpelen.
Overigens neem je x = 0 op in je domein, maar ln(0) bestaat toch niet.

MBL
donderdag 2 december 2010

 Re: Differentiëren van een logaritme 

©2001-2024 WisFaq