Loading jsMath...



Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Inverse van a modulo n berekenen

Hoe bereken ik bijvoorbeeld de som 2-1 % 17.
Ik weet dat er 9 uit moet komen want (2·9) % 17 = 1.
Maar, hoe berekende je nu ook alweer de modulo op een
rekenmachine. Er was ergens een heel simpel trukje voor,
ik ben het alleen weer vergeten. (Dat berekenen kon nog zonder de 'duurdere' grafische rekenmachine)
MvG

Maarte
Student hbo - zondag 5 januari 2003

Antwoord

Hoe bereken je de inverse van 2 MOD 17?

Eerst de ggd van 2 en 17 berekenen
17 = 8 · 2 + 1 Þ 1 = 17 - 8 · 2

Nu terug rekenen
1 = 17 - 8 · 2

De inverse van 2 (mod 17) is -8 (mod 17)
De inverse van 2 (mod 17) is 9

Met de rekenmachine kan je modulo 17 (bijvoorbeeld) berekenen door een getal eerst te delen door 17, de helen er af te trekken en dan weer te vermenigvuldigen met 17.
Dus:
123551/17\to7267,705882...
7267,705882...-7267\to0,705882...
0,705882...×17\to12
Conclusie: 123551 MOD 17 = 12

Zie Bereken de inverse van a (mod b)

WvR
zondag 5 januari 2003

©2001-2025 WisFaq