Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Functievoorschrift

Dag Wisfaq,

Een functie met voorschrift P: f(x)=(x-d)2 bevat eenzelfde functiewaarde voor x=-1 en x=9 .Bereken de top van deze parabool.
Als oplossing gaf ik aan (voor een andere studen)t:
(-1-d)2=(9-d)2 invullen van de functiewaarden in de
gegeven Parabool
1+2d+d2=81-18d+d2
20d=80
d=4
Top is dan : Co(T)=(4,0)
Ik geloof toch ook dat hier niets mis mee is, maar het is zo eenvoudig dat je gaat denken dat het niet kan!! Of klopt het niet ?
Groeten

Rik Le
Iets anders - zaterdag 27 november 2010

Antwoord

Op zich niets mis mee, maar het kan gemakkelijker! (-1+9)/2=4 Þ d=4. Vanwege de symmetrie, zullen we maar zeggen.

WvR
zaterdag 27 november 2010

©2001-2024 WisFaq