Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Afstandsberekening

Hallo Wisfaq,
Ik krijg volgend probleem door een student voorgeschoteld en trachtte het ook op te lossen.
In een orthonormaal assenstelsel snijdt een vertikale rechte de parabool P1: f(x)= x2/2 in het punt A en in een punt B op de rechte met vergelijking Q:y=x-2.
Bepaal de kortste afstand tussen A en B.

Ik maakte een figuur en tekende de parabool. Ik stel dadelijk vaast dat de Parabool P1 en de rechte Q geen snijpunten hebben.
Ik 'vergelijk' wel de beideP1 en Q met elkaar en bekom een nieuwe parabool P2 van de vorm x2/2=x-2 of P2:x2/2-x+2
Ik zoek daarvan de top en bekom Co(T)=(1,3/2)
Dit is dan tevens punt A=punt T met Co(A)=(1,3/2) omdat het op het minimum ligt van deze P2 parabool en op de vertikale rechte daardoor (die dus wordt x=x1=1). Punt B(x1,x1-2) wordt
dan Co(B)=(1,-1)
Met |AB|=$\sqrt{ }$((1-1)2+(3/2-1)2)= $\sqrt{ }$(5/2)2=5/2=2,5
Dus we vinden 2,5 is dan de minimaale afstand tussen A en B en dat kan niet anders , geloof ik.Nagemeten op mijn figuur klopt dat ook .
Groeten en graag wat commentaar aub.

Rik Le
Iets anders - zaterdag 27 november 2010

Antwoord

Als de verticale lijn de vergelijking x = p heeft, dan zijn de coördinaten van de punten A en B bekend, namelijk A = (p,1/2p2) en B = (p,p-2).
Omdat in deze situatie A altijd boven B ligt, geldt
d(A,B) = 1/2p2 - (p-2) wat neerkomt op een kwadratische functie in de variabele p.
De minimumwaarde treedt op voor p = 1 en dan is AB gelijk aan 11/2.

MBL
zaterdag 27 november 2010

©2001-2024 WisFaq