Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Spiegeling van een parameterkromme

Hallo, ik heb de kromme K: x=tē-2t, y=2tē.
Nu wordt K gespiegeld in de lijn x=-2. Wat is de pv van het spiegelbeeld?. Misschien zou u mij met deze vraag kunnen helpen...
Groeten Jessica

Jessic
Leerling bovenbouw havo-vwo - zaterdag 4 januari 2003

Antwoord

Ik zou het zo doen:
Elk punt van de kromme kan beschreven worden als
(x,y)=(t2-2t,2t2)

welnu, spiegelen van een punt in de lijn x=0 zou makkelijker zijn dan spiegelen in de lijn x=-2
Immers: spiegelen in x=0 houdt simpelweg in dat elke x-waarde slechts van teken omklapt. (de y-waarde blijft onveranderd.)
Dus doen we 't volgende:

1. we verschuiven de kromme 2 naar rechts
2. we spiegelen in x=0 (dit is de lijn x=-2 die eveneens 2 naar rechts is verschoven)
3. We verschuiven het geheel weer terug 2 naar links.

1. K': (x,y)=(t2-2t+2, 2t2) (K 2 naar rechts)
2. K": (x,y)=(-t2+2t-2, 2t2) (K'spiegelen in x=0)
3. K'":(x,y)=(-t2+2t-4, 2t2) (K" 2 terug naar links)

groeten,
martijn

mg
zaterdag 4 januari 2003

©2001-2024 WisFaq