Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Directe formule bij rij 2, 3, 5, 15, 42,

Ik volg het vak logica & verzamelingenleer, maar kom niet uit een opgave. ik moet bewijs met inductie geven van een directe formule voor a(n). ik krijg de directe formule alleen niet gevonden

Ik heb de volgende recursieve formules gevonden
a(i) = 2
a(i+1) = 3·a(i)-3
a(i+1)-a(i) = 3n (deze heb ik al met inductie bewezen!)

Graag suggesties. Alvast bedankt.

Jacob
Student universiteit - dinsdag 16 november 2010

Antwoord

Ik neem dat dan je 2, 3, 6, 15, 42, ... bedoelt. Lijkt me een geval van een lineaire differentievergelijking:

q63610img1.gif

Dus dan heb je in ieder geval je directe formule. Misschien helpt dat?

WvR
woensdag 17 november 2010

©2001-2024 WisFaq