Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Verband projectie en projectielijn

hoihoi, er staat iets in de theorievragen(die dus geen huiswerk zijn maar het denken erover het duidelijker horen te maken), dat zou ik moeten begrijpen maar ik begrijp het niet.

Stel y is een projectie van x ergens op.
Er zou een verband moeten zijn tussen ||y||2 en y.x
(Oftewel y.y en y.x)
Ik kom nog wel zo ver te bedenken dat y.y y.x, maar wat voor verband het is, en waarom? Ik vermoed kwadratisch.

bij voorbaat dank

Ingrid
Student universiteit - zondag 14 november 2010

Antwoord

Ik neem aan dat het hier gaat om een lineaire ruimte met inproduct, en dat men met 'projectie' bedoelt: 'orthogonale projectie'.

Voor alle vectoren x en y geldt:

(1) y.x = ||y|| ||x|| cosj, waarbij j de hoek is tussen x en y.

Indien nu y de projectie is van x op een of andere vector, dan geldt tevens

(2) ||y|| = ||x|| cosj, dus ook

(3) ||y||2 = ||x||2cos2j.

Door (1) en (2) te combineren vindt men

(4) y.x =||x||2cos2j.

Door (3) en (4) te combineren vindt men dat in dit geval

(5) ||y||2 = y.x geldt.



hr
vrijdag 19 november 2010

©2001-2024 WisFaq