Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Klok

Goedenavond,

Ik begrijp een som niet. Het gaat om het volgende:\
Het mechaniek van een antieke klok wordt aangedreven met een gewicht. Op een dag is op twee tijdstippen de afstand van het gewicht tot de klok gemeten. Om negen uur 's morgens was die afstand 60cm, 's middags om drie uur was de afstand 100cm. De klok hangt 195cm boven de grond. Als het gewicht de grond raakt stopt de klok.
A) Neem aan dat het gewicht elk uur evenveel zakt. Stel een vergelijking op waarmee je kunt berekenen wanneer het gewicht de grond raakt.
B) Bereken, in minuten nauwkeurig het tijdstip waarop de klok stilstaat.

Het antwoordenboek laat wel de formules zien, maar enige uitleg ontbreekt
Graag bedankt voor uw hulp

Michae
Leerling bovenbouw havo-vwo - donderdag 11 november 2010

Antwoord

Hallo

Er wordt een functie gevraagd waarbij de hoogte wordt uitgedrukt in functie van de tijd, dus h = f(t).
Het gewicht zakt elk uur evenveel. Dit wil zeggen het gaat om een lineaire functie, dus h = m.t + q.
Om uur 9 u bevindt het gewicht zich 135 cm boven de grond, dus
t = 9 $\to$ h = 135
Evenzo heb je :
t = 15 $\to$ h = 95
Met deze twee gegevens kun je de vergelijking van de functie opstellen.
Ok?


LL
donderdag 11 november 2010

 Re: Klok 

©2001-2024 WisFaq