Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Afgeleide van een functie met breuk, wortels en machten

Hallo,

In deze oefening probeer ik de afgeleide te bereken, maar ik ben niet zeker of ik nog verder kan vereenvoudigen... Kan iemand mij helpen?
y = (1-x)/$\sqrt{ }$x
mijn berekening:
y' = (1-x)/x1/2
y' = (-x$\sqrt{ }$x - 1/2(x)1/2-1)/x
y' = -x$\sqrt{ }$x - 1$\sqrt{ }$x/2x/x
y' = -$\sqrt{ }$x - $\sqrt{ }$x/2x2
Kan ik eigenlijk nog iets doen?
Bedankt en met vriendelijke groeten

Kris
3de graad ASO - donderdag 11 november 2010

Antwoord

Je kunt de laatste term nog vereenvoudigen. Daarna is het gebruikelijk (en handig) om alles onder één noemer te zetten. Misschien heb je hier iets aan:

$
\eqalign{
& f(x) = \frac{{1 - x}}
{{\sqrt x }} \cr
& f'(x) = \frac{{ - 1 \cdot \sqrt x - \left( {1 - x} \right) \cdot \frac{1}
{{2\sqrt x }}}}
{{\left( {\sqrt x } \right)^2 }} \cr
& f'(x) = \frac{{ - \sqrt x - \frac{1}
{{2\sqrt x }} + \frac{x}
{{2\sqrt x }}}}
{x} \cr
& f'(x) = \frac{{ - x - \frac{1}
{2} + \frac{x}
{2}}}
{{x\sqrt x }} = - \frac{{x + 1}}
{{2x\sqrt x }} \cr}
$

Soms kan het handig zijn om eerst het functievoorschrift anders te schrijven:

$
\eqalign{
& f(x) = \frac{{1 - x}}
{{\sqrt x }} = \frac{1}
{{\sqrt x }} - \sqrt x = x^{ - \frac{1}
{2}} - x^{\frac{1}
{2}} \cr
& f'(x) = - \frac{1}
{2}x^{ - 1\frac{1}
{2}} - \frac{1}
{2}x^{ - \frac{1}
{2}} \cr
& f'(x) = - \frac{1}
{{2x\sqrt x }} - \frac{1}
{{2\sqrt x }} = - \frac{{x + 1}}
{{2x\sqrt x }} \cr}
$

Maar of dat hier nu handig is...

WvR
donderdag 11 november 2010

 Re: Afgeleide van een functie met breuk, wortels en machten 

©2001-2024 WisFaq