Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Functievoorschrift door 3 punten

De parabool heeft 3 punten (2,1), (-2,9), (4,12)
De oefeningen op wisfaq kon je er echt niet mee vergelijken omdat er vaak een nulpunt bij was, wat het toch eenvoudiger maakt. Met de rekenmachine kan je inderdaad sneller maar hoe als hje het helemaal zelf moet berekenen.

Algemene tweedegraadsvergelijking :
Y=ax2+bx+c
(2,1) invullen dus 1=4a2+2b+c
(-2,9) invullen 9=4a2-2b+c
(4,12) invullen 12=4a2+4b+c

Dan
1=4a+2b+c
9=4a-2b+c
12=16a+4b+c

Dan
Trek ik de eerste 2 van elkaar af en krijg ik
4b=-8 dus b=-2

Ik vul de b-waarde (-2) in voorschrift 3
12= 16a+4(-2) +c
20=16a+c
Maar dan zit ik nog met 2 onbekenden. Hoe gaat het dan verder ?

De oplossing moet normaal y=5/4x2-2x

Ciro S
Overige TSO-BSO - woensdag 10 november 2010

Antwoord

In het eerste stukje van je aanpak staat iets vreemds. Je schrijft bijv.
1 = 4a2 + 2b + c, maar de term 4a2 hierin is onjuist. Daarna ga je overigens wel verder met de juiste 3 vergelijkingen.
Als je de gevonden b-waarde ook invult in de eerste vergelijking, krijg je weer een relatie tussen a en c. Combineer die met wat je al gevonden hebt, namelijk 16a + c = 20

MBL
woensdag 10 november 2010

©2001-2025 WisFaq