Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Exponentiële functie

Hallo,
Ik doe de opleiding MTSplus werktuigbouw. Ik zit in het 4e jaar. Ik moet voor wiskunde wat inhalen maar ik weet niet meer hoe het moet! Ik heb een tabel:
T |   2  |  5  |   9   |   11  |
K | 28,8 | 398 | 13209 | 76084 |
1. Bepaal de groeifunctie.
2. Zet het antwoord van vraag 1. om in een 7-macht.
Alvast bedankt!

jack
Leerling mbo - dinsdag 9 november 2010

Antwoord

Als er sprake is van exponentiële groei dan is de groeifactor per tijdseenheid constant.

De groeifactor van T=2 naar T=5 bereken je zo:

$
\large \left( {\frac{{398}}
{{28,8}}} \right)^{\frac{1}
{3}} \approx 2,3997...
$

In onderstaande tabel heb ik dat ook gedaan voor de andere waarden van T:

q63544img1.gif

We kunnen nu wel concluderen dat de groeifactor 2,4 is. De beginwaarde kan je berekenen door 28,8 twee keer te delen door 2,4. Dus bij T=0 is K=5. Dat is mooi...

De formule wordt dan: $
K = 5 \cdot 2,4^T
$

Dus... Helpt dat?

Zie eventueel ook Rekenen met procenten en groeifactoren

WvR
dinsdag 9 november 2010

©2001-2024 WisFaq