Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Congruentie van gehele getallen

Hai!
Ik was bezig met de volgende vraag maar ik doe iets niet goed.

Laat a,b,nÎ, waar n. Bewijs dat als aºb(mod n), dan a2ºb2 (mod n)(2tjes in kwadraat)

Neem aan dat aºb(mod n). Dan n|(a-b). Dan a-b=nx voor een geheel getal x. Dan mag ik het ook zo schrijven. a=nx+b en b=-nx+a a2=(nx+b)2 b2=(-nx+a)2.
a2-b2=(nx+b)2-(-nx+a)2=(n2x2+2bnx+b2)-(n2x2-2anx+a2)=b2-a2+2bnx+2anx=b2-a2+n(2ax+2bx)=n(2ax+2bx).
Aangezien 2ax+2bx een geheel getal is , is a2ºb2 (mod n).

Kunt u misschien voordoen hoe ik dit goed moet doen en misschien makkelijker?

Alvast bedankt!

Treint
Student universiteit - zondag 7 november 2010

Antwoord

aºbmod(n) betekent dat a-b deelbaar is door n.
Nu zou a2 - b2 óók deelbaar moeten zijn door n.
Gebruik eens dat a2 - b2 = (a-b)(a+b), zodat......

MBL
zondag 7 november 2010

©2001-2024 WisFaq