Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Exponentiele functies vraagstukken

Momenteelbereik ik me voor voor de examens van de examencommissie. Eenvoudige vraagstukken zijn geen probleem maar bij volgende 2 weet ik niet hoe ikermoet aan beginnen?

Vraagstuk 1

Radioactieve stoffen bestaan uit radioactieve deeltjes. Door allerlei reacties in de stof worden de deeltjes omgezet in andere stoffen. Men spreekt in dat verband over de halveringstijd. Dat is de tijd die nodig is om de helft van de radioactieve stof om te zetten in een andere stof. Het symbool voor de halveringstijd = T.
Bereken met de volgende formule N = N0 . 2−t hoeveel
% radioactieve deeltjes er nog overblijft na de gegeven tijd.
a) lood (Pb-214) T = 27 min na 1 uur

Vraagstuk 2
De luchtdruk verandert met de hoogte. Om de luchtdruk op een bepaalde plaats te berekenen,
gebruik je de volgende formule: P = P0 . e−0,12 . h . Als P0 gelijk is aan de luchtdruk op
zeeniveau, welk percentage van P0 heb je dan op ...
a) de top van een berg van 2500 m hoog
b) de top van de Mont Blanc (4810 m)
c) de top van de Everest (8848 m)
d) de minimale hoogte voor een aardsatelliet (160 km)

Vraagstuk 3
Als je een hete vloeistof (temperatuur = T0) op kamertemperatuur (temperatuur = Tm) laat
staan, zal die vloeistof afkoelen volgens de volgende formule: T = Tm T0 − Tm . e−kt . De
waarde k hangt af van de vloeistof. Voor koffie is k = 0,021. Geef de formule om de
temperatuur van koffie na t minuten te berekenen als je weet dat T0 = 70 C en Tm = 22 C.
Welke temperatuur heeft de koffie na 5 minuten en na 15 minuten?

Ciro S
Overige TSO-BSO - zaterdag 6 november 2010

Antwoord

Hallo

De formules zijn gegeven, het komt er enkel op neer om de gegevens in te vullen en uit te rekenen.
1.
De formule is dus
q63507img1.gif
Voor het percentage bereken je :
q63507img5.gif
Dus 21,4%

2.
Deze formule geldt als de hoogte uitgedrukt wordt in km.
Hier is het percentage voor een hoogte van 2500 m = 2,5 km gelijk aan :
q63507img6.gif
Dus 74%

3.
Vul nu in deze formule de gegevens in en reken uit :
q63507img4.gif

LL
zaterdag 6 november 2010

©2001-2024 WisFaq