Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Bonds Duration

Hallo.
Ik heb een vraag over het berekenen van de duration van bonds. Je kan hiervoor deze formule gebruiken: http://nl.wikipedia.org/wiki/Duration Wanneer 'n' erg groot is kost het veels te veel tijd om dit met de hand te doen. Weet iemand hoe je dit op de grafische rekenmachine kan doen (TI-84 plus) ? Of dat er misschien een programma voor bestaat ?

mvg,
Robbert

Robber
Student universiteit - woensdag 3 november 2010

Antwoord

Het blijft natuurlijk maar een rekenmachine, maar met de volgende instructie gaat het in elk geval sneller dan met de hand. Met 'erg grote n' kan het echter ook wel eens (te) lang duren.
Het gaat dus om het sommeren van een aantal termen.
Als voorbeeld neem ik de optelling 12 + 32 + 52 + 72 + .....+ 192
Deze rij (er moet enige regelmaat in zitten!) kun je weergeven d.m.v. de functie y = (2x + 1)2 waarbij x 'loopt' van x = 0 t/m x = 9
Dit kan op de volgende manier de machine in.
Sum(Seq((2x+1)2,X,0,9,1) met als resultaat 1330

De commando's Sum en Seq vind je onder de knop LIST, eerst onder MATH en dan onder OPS, beide optie 5.
Het laatste getal 1 in het commando geeft de stapgrootte aan (hier dus 1) en in dat geval kun je dat weglaten. Is de stapgrootte anders, dan moet er aan het eind wel de juiste waarde staan.

Eigenlijk lijkt me zo'n rekenmachine iets te beperkt voor dit soort problemen en wellicht moet er een echte computer aan te pas komen.
Maar probeer maar eens of het werkt.

MBL
donderdag 4 november 2010

©2001-2024 WisFaq