Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Lengtematen

Hallo, ik begrijp de volgende vraag niet:

Een koortslip wordt veroorzaakt door het herpesvirus. Dit virus heeft een lengte van 120 nanometer (1 nanometer = 10-9 meter). Bacterien zijn veel groter: zo is de lengte van de Escheria coli bacterie 0,003 mm.
A) Schrijf de lengte in mm van het herpesvirus als een decimaal getal.

Eerst reken je dus om hoeveel meter die 120 nanometer is. Ik kom uit op 120·10-9 meter. Vervolgens moet je hieruit berekenen hoeveel mm dat is. 1m = 1000mm dus 0,000000120·1000 = 0,00012 mm. Echter het antwoordenboek zegt:0,00000000012 mm

B) Hoeveel maal groter dan het herpesvirus is de coli bacterie? Ik kom dan uit op 0,003x=0,00012 x=0,00012/0,003 = 0,04 maal groter. Het antwoordenboek zegt 25 miljoen groter.
Bedankt

Joris
Leerling onderbouw vmbo-havo-vwo - zondag 31 oktober 2010

Antwoord

120·10-9 m = 1.2·10-7 m = 1.2·10-4 mm = 0,00012 mm
En dan 0,003/0,00012 = 25, de colibacterie is 25 keer zo groot.
Lijkt me (verder) niks mis mee.

WvR
zondag 31 oktober 2010

©2001-2024 WisFaq