Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Samengestelde getallen

Ik zoek getallen samengesteld uit priemfactoren kleiner dan of gelijk aan 97, en die ook een niet-willekeurig aspect hebben, b.v. 113399 = 11.132.61; 800033 = 13.19.41.79; 2000033 = 76.17; 767111111 = 133.17.19.23.47. Ik zou met een of andere software een programma willen maken om grote aantallen vrij grote getallen tussen twee limieten te onderzoeken, maar weet niet hoe dat aan te pakken. Ik ben geen leerling of student, maar al 15 jaar gepensioneerd.

Steven
Iets anders - vrijdag 29 oktober 2010

Antwoord

Hallo, Stephan.

Wat denk je van het volgende plan:

1) Sla de priemgetallen kleiner dan 100 op in een array van lengte 25.
2) Herhaal a), b), c) en d) totdat je er genoeg van hebt:

a) Kies een getal n kleiner dan 7.
b) Kies n willekeurige priemgetallen uit de lijst (waaronder twee of meer dezelfde mogen voorkomen).
c) Vermenigvuldig de n getallen en laat de uitkomst zien.
d) Bekijk de uitkomst en beoordeel zelf of er een niet-willekeurig aspect aan is.

De kern van het bijbehorende pascalprogramma is als volgt:

p[1]:=2; ... p[25]:=97;
while true do
begin
writeln; writeln('Geef een getal n kleiner dan 7.'); readln(n);
a:=1;
for k:=1 to n do begin j:=random(25)+1; a:=a*p[j] end;
writeln(a:13:0)
end

hr
woensdag 10 november 2010

©2001-2024 WisFaq