Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Bepalen raaklijn aan ellips vanuit punt wat niet op de ellips ligt

Gegeven is de ellips x2+2y2=4. Bepaal de raaklijnen vanuit (-2,3).

susan
Student hbo - woensdag 27 oktober 2010

Antwoord

Er is een vaste formule om raaklijnen in of vanuit een punt in een keer op te schrijven. Blijkbaar ben je daar (nog) niet bekend mee. Dan kan het bijv. ook als volgt.
Een willekeurige lijn door het punt (-2,3) heeft de gedaante y = mx + 2m + 3
(maar daarmee wordt de verticale lijn x = -2 uitgezonderd!).
Vervang in de ellipsvergelijking y door mx + 2m + 3, werk het hele boeltje uit en je krijgt een tweedegraads vergelijking.
Laat daarvan de discriminant nul worden, want je wilt geen snijding maar raking.

MBL
woensdag 27 oktober 2010

©2001-2024 WisFaq