Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Vergelijkingen oplossen

Beste,

Er staat een vraag in het boek om x op te lossen:
x2-3x+6=4x-4

In het voorbeeld komen ze uit op x2-7x+10=0
Mijn vraag is hoe komen ze op x2-7x+10?
Het ontbinden in factoren snap ik.

bart
Leerling mbo - dinsdag 26 oktober 2010

Antwoord

Om te kunnen ontbinden in factoren of gebruik te maken van de ABC-formule ga je eerste de vergelijking op nul herleiden. Dat betekent dat je de vergelijking schrijft als ...=0

In dit geval:

x2-3x+6=4x-4
Links en rechts 4x aftrekken:
x2-7x+6=-4
Links en rechts 4 optellen:
x2-7x+10=0

We noemen dat wel de balans- of weegschaalmethode.
Zie ook 1. Een eenvoudige vergelijking oplossen.

Hopelijk helpt dat...

WvR
dinsdag 26 oktober 2010

©2001-2024 WisFaq