Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 63336 

Re: Lineair programmeringsprobleem

Bedankt voor uw snelle reactie!

Het probleem moet inderdaad algebraisch worden opgelost, maar niet met de simplex methode.

300x1 + 1200x2 + 36x3 $<$= 93.000 (1)
0,5x1 + 1x2 + 0,1x3 $<$= 101 $\to$ 5x1 + 10x2 + 1x3 $<$= 1010

daarna x3 isoleren $\to$ x3=1010 - 5x1 - 10x2 (2)

De formule van x3 (2) vul je nu in formule (1) in. Wat resulteert in:

120x1 + 840x2 $<$= 5664 (3)

Ditzelfde herhaal je voor winstformule. W=x2 + 202

Nu vul ik in formule (3) een keer nul in voor x1 en een keer voor x2. Deze punten zet ik in de grafiek en krijg een rechte lijn. Maar hoe nu verder...?

Dennis
Student hbo - zondag 24 oktober 2010

Antwoord

Wat je doet kan ik niet thuisbrengen je (3) is een verticaal grensvlak en het is me een raadsel wat je daarmee wilt.
Nou ja, bij een lineaire winstfunctie en lineaire beperkende voorwaarden vind je altijd het maximum in een van de hoekpunten. Bij de vier grensvlakken vind je in principe 4 hoekpunten door van elk drietal vlakken het snijpunt vast te stellen. Daar kan je dan de winstwaarde uitrekenen. In principe zou je ook nog moeten kijken naar de max winst wanneer een van de variabelen 0 is maar ik denk dat je dan geen maximum krijgt.

Met vriendelijke groet
JaDeX

jadex
zondag 24 oktober 2010

©2001-2024 WisFaq