Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Consumentprijsindex

het basisjaar is 2001 en in 2004 is het CPI(consumentprijsindex) 108,5 ten opzichte van 100 in 2001.
nou moet je een berekening maken dat 2004 het basisjaar is. 2005 is 110,5. als je dan 2005 moet berekenen doe je dan :
nieuw : oud X 100 , dus 110,5 : 108,5 X 100
of ga je 2004 terug berekenen naar 100 (als het basisjaar) en 2005 dan berekenen naar 102,5. dus dan zou je krijgen:
nieuw : oud X 100 , dus 102,5: 100 X 100

welke berekening is goed?

marloe
Leerling onderbouw vmbo-havo-vwo - donderdag 21 oktober 2010

Antwoord

Hallo, Marloes.

Geef 'de' consumentprijs in 2004 de naam CP04, en die in 2001 de naam CP01, en die in 2005 de naam CP05
Volgens uw gegevens is CP04 = 1.085*CP01.

Ik neem aan dat u bedoelt dat de CPI bij basisjaar 2001 in 2005 de waarde 110.5 heeft, en dat u moet berekenen de CPI' bij basisjaar 2004 in 2005.

Dan is CP05 = 1.105*CP01 = (1.105/1.085)*CP04 = 1.018433..*CP04.
Dus CPI' is in 2005 ongeveer 101.8.

Het kan echter ook zijn dat u bedoelt dat de CPI' bij basisjaar 2004 in 2005 de waarde 110.5 heeft, en dat u moet berekenen de CPI bij basisjaar 2001 in 2005.

Dan is CP05 = 1.105*CP04 = 1.105*1.085*CP01 = 1.198925..*CP01.
Dus CPI is in 2005 ongeveer 119.9.

Het is dus van belang:
1) dat u onderscheiden grootheden ook onderscheiden namen geeft;
2) dat u haakjes zet om de volgorde van vermenigvuldigen en delen vast te leggen.

Hoe komt u eigenlijk aan 102.5?

hr
vrijdag 22 oktober 2010

©2001-2024 WisFaq