Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Hoe de haakjes wegwerken?

5-2(x-4)=7(x-2)

Barry
Student universiteit - donderdag 21 oktober 2010

Antwoord

7a = a + a + a + a + a + a + a
7(x-2) is dan (x-2)+(x-2)+(x-2)+(x-2)+(x-2)+(x-2)+(x-2)=
7·x + 7·(-2) = 7x - 14
Zo is ook:
2(x-4) = (x-4)+(x-4) = 2x - 8
En dat moet worden afgetrokken van 5:
5 - (2x - 8) = 5 - 2x + 8 = 13 - 2x
En dan is:
13 - 2x = 7x - 14
Dus is:
9x = 27
En dan is x = 3.
Ja, zo gaat het het wel ongeveer...

En het klopt! Want:
5 - 2(3 - 4) = 5 - 2·(-1) = 5 + 2 = 7
en ook:
7(3 - 2) = 7·1 = 7

dk
donderdag 21 oktober 2010

©2001-2024 WisFaq