Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Verhouding en deellijn

Hallo Wisfaq,
In een rechthoekige driehoek verdeelt de bissectrice van een scherpe hoek de overstaande zijde in 2 delen waarvan het grootste zich verhoudt tot het kleinste als 1 tot x.
X kan zijn: cosa of sina of tga/2 of sina/2 of cosa/2
Welke van deze gonio verhoudignen is dan de juiste?
Groeten,
Rik

Rik Le
Iets anders - woensdag 20 oktober 2010

Antwoord

Dag Rik,
Misschien ken je de bissectricestelling: De bissectrice van hoek x verdeelt de overstaande zijde in stukken die zich verhouden als de aanliggende zijden van hoek x.
In onderstaand plaatje is CD de bissectrice. Er geldt dan: AD/DB=AC/BC.
q63317img1.gif
Omdat AC$>$BC is ook AD$>$BD, dus als AD=1, dan BD=x en als AC=a (gewoon een evenredigheidsconstante), dan BC=ax.
Hoewel ik niet weet welke hoek in de vraag wordt aangeduid met a zie ik maar een hoek die aan een van de gestelde oplossingen voldoet.
Groeten,
Lieke.

ldr
woensdag 20 oktober 2010

©2001-2024 WisFaq