Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Wortel uit decimalen

Dag Wisfaq,

Wat goede raad bij een vervelend probleempje..
Mijn kleinzoon komt bij mij voor wat uitleg rond de worteltrekking van decimale getallen.

Voorbeeld:
Ö(0,81)=Ö(81/100)=9/10=0,9


De betrokken leerkracht wil geen overgang naar breuken zien en de studenten moeten dus praktisch direct het eindresultaat, nu dus 0,9, kunnen neerschrijven. Eigenlijk ook geen groot probleem voor dit geval.


Andere voorbeelden zijn :
Ö(0,0081)=Ö81/10000=9/100=0,09...
Ö 0,000064=Ö64/1.000.000=8/1000=0,008


En dit is voor een veertienjarige toch vaak aanleiding om de komma op een foutieve plaats te noteren...
Als de overgang op breuken niet is toegestaan. Is dit dan 'spijkers op laag water zoeken' vanwege die leerkracht?
Ik vind een goede oplossing altijd zijn punten waard, om het even hoe men aan de oplossing gekomen is. Overgang op breuken sluit vrijwel altijd de verkeerde kommanotatie uit bij de eindafwerking van het verhaal'.
Graag wat goede raad aub

Rik Le
Iets anders - maandag 18 oktober 2010

Antwoord

Dag Rik,
Lijkt mij ook een onzinnige eis van de leerkracht.
Misschien verwacht hij dat dit direct uit het hoofd moet kunnen, waar ook wel iets voor te zeggen is.
Als je de getallen in woorden uitspreekt is dat ook niet zo heel moeilijk:
Wortel uit 81 honderdste=9 tiende=0.9.
Zou hij wel tussenstappen mogen maken met negatieve exponenten?
zoals wortel uit 0,000064=64·10-6=8·10-3=0,008?
Ik zou aan de leerkracht vragen of je in gedachte wel op breuken mag overgaan.
Is dat de bedoeling?
Groeten,
Lieke.

ldr
maandag 18 oktober 2010

©2001-2024 WisFaq