Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Raaklijn 4 richtingscoefficienten

Hallo,

Ik zit met de volgende vraag:

Bij de functie f(x)= -x/(x2+1) is er een raaklijn met richtingscoëfficiënt 0,12. Als ik de vergelijking oplos, namelijk de afgeleide is gelijk aan (3/25) dan kom ik uit op 4 oplossingen: x=2, x=-2, x=Ö(7/3), x= - Ö(7/3) . Twee oplossingen kan ik begrijpen maar hoe die andere 2 mogelijk zijn weet ik niet, vooral niet als ik de vorm van de grafiek zie.

Zijn er inderdaad 4 oplossingen mogelijk of zijn het er maar 2?

groeten Soufiane

soufia
Leerling bovenbouw havo-vwo - maandag 18 oktober 2010

Antwoord

Er zijn inderdaad 4 oplossingen. Tussen x=-2 en x=-Ö21/3 ligt een buigpunt:

q63300img1.gif

Je hebt links en rechts van het buigpunt een punt waarbij de richtingscoëfficiënt precies 0.12 is. Aan de rechter kant ook zoiets. Grappig wel...

WvR
maandag 18 oktober 2010

©2001-2024 WisFaq