Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Kortste afstand tussen een parabool en een rechte

Ik heb een vraagstuk:

Een verticale rechte snijdt de parabool met verelijking y=1/2x2 in het punt A en de rechte met vergelijking y=x-2 in het punt B. Bepaal de coördinaten van A en B zodat de afstand tussen A en B minimaal is.

Zoals geleerd in de les wiskunde begin ik met een verkenning:

Verkenning: Verticale rechte, dwz y=0 en x is een getal.

Maar dan zit ik vast... Alvast bedankt

Joey
3de graad ASO - zaterdag 16 oktober 2010

Antwoord

Joey,
Neem de lijn x=p.
Dan is A(p,1/2p2) en B(p,p-2) en d2(AB)=(1/2p2-p+2)2.
Hopelijk helpt dit.

kn
zaterdag 16 oktober 2010

©2001-2024 WisFaq