Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Periodieke functies

Hallo, ik moet voor een taak oefeningen uit m'n boek maken, maar ik weet echt niet hoe het moet:

Voor een bepaalde stad worden de gemiddelde dagtemperaturen gegeven door het verband:

$
\eqalign{\theta (t) = 20 \cdot \sin \left( {\frac{{2\pi }}
{{365}}\left( {t - 120} \right)} \right) + 5}
$

...met $\theta$ in °C en $t$ in dagen, $t$ is een element van (0,365). Het groeiseizoen rond die stad bestaat uit de dagen met een gemiddelde dagtemperatuur van minstens 5°C.
  1. plot de grafiek van $\theta$
  2. maak gebruik van de grafiek van $\theta$ om het begin en het einde van het groeiseizoen bij benadering te bepalen
  3. bereken het begin-en het eindtijdstip van het groeiseizoen met behulp van een goniometrische vergelijking
Ik hoop dat iemand mij kan helpen!?!
Alvast bedankt,
Eva

Eva
3de graad ASO - zaterdag 16 oktober 2010

Antwoord

De opdracht 'plot' suggereert dat je de grafiek mag plotten met je grafische rekenmachine. Mocht dat niet het geval zijn dan kan je wel een schets maken. Op Periodieke functies kan je daar meer over vinden.

De grafiek van opgave 1 ziet er dan zo uit:

q63282img1.gif

Met de plot van je GR of je schets kan je aflezen dat na 120 dagen de temperatuur voor 't eerste boven de 5° uitkomt.

Je kunt dat de grenzen ook berekenen met:

$
\eqalign{
& 20 \cdot \sin \left( {\frac{{2\pi }}
{{365}}\left( {x - 120} \right)} \right) + 5 = 5 \cr
& 20 \cdot \sin \left( {\frac{{2\pi }}
{{365}}\left( {x - 120} \right)} \right) = 0 \cr
& \sin \left( {\frac{{2\pi }}
{{365}}\left( {x - 120} \right)} \right) = 0 \cr
& \frac{{2\pi }}
{{365}}\left( {x - 120} \right) = 0 \vee \frac{{2\pi }}
{{365}}\left( {x - 120} \right) = \pi \cr
& x - 120 = 0 \vee x - 120 = 182,5 \cr
& x = 120 \vee x = 302,5 \cr}
$

WvR
zaterdag 16 oktober 2010

©2001-2024 WisFaq