Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Exponentiele functies

5^x-3= 7^-x
Normaal moeten we dit oplossen door hetzelfde grondtal te maken en dan de machten aan elkaar gelijk te stellen, maar ik heb er geen idee van hoe ik hier de grondgetallen hetzelfde kan maken.

M.
3de graad ASO - zaterdag 16 oktober 2010

Antwoord

Hoi,

Ik neem aan dat je de vergelijking $\large 5^{x-3} = 7^{-x}$ wil oplossen?
Mocht je een andere vergelijking bedoelen, laat het dan even weten.
Maak gebruik van de regel $\large a^{\log_a (b)} = b$ voor het rechterlid als je het per se m.b.v. dezelfde grondtallen wil oplossen, dus:

$\large 5^{x-3} = 5^{\log_5 (7^{-x})}$
$\large x-3 = \log_5 (7^{-x})$
$\large x-3 = -x \cdot \log_5 (7)$
$\large x + x \cdot \log_5 (7) = 3$
$\large x(1 + \log_5 (7)) = 3$
$\large x = \frac{3}{1 + \log_5 (7)}$ oftewel na herleiding $\large x = \frac{\log (125)}{\log (35)}$ 1,36.

Maar je kon ook direct in het linker en rechterlid log of ln nemen, probeer deze oplosmanier zelf eens.

Groetjes,
Davy

Davy
zaterdag 16 oktober 2010

 Re: Exponentiele functies 

©2001-2024 WisFaq