Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Wat is het verband tussen Fibonacci en de Gulden Snede?

Wat is het verband tussen Fibonacci en de Gulden Snede? of is er geen verband?

Cheryl
Leerling bovenbouw havo-vwo - maandag 22 september 2003

Antwoord

Dag Cheryl,

Er is inderdaad een verband. Dat zit in de verhouding van twee opeenvolgende fibonacci-getallen. Deze verhouding Fn+1/Fn gaat voor grote waarden van n steeds meer lijken op de gulden snede. (We spreken dan over een limiet als n nadert tot ¥)

Je kunt dit ook wel nagaan, als je aanneemt dat deze limiet bestaat. Een beetje uit de losse pols:

Noem deze limiet even x.
Voor grote n is dan
Fn+1/Fn = x, maar ook
Fn/Fn-1 = x.
Nu geldt (vanwege de definitie van Fibonacci):

x = Fn+1/Fn = (Fn-1+Fn)/Fn = Fn-1/Fn + 1 = 1/x + 1

...en dan heb je dus de vergelijking waarvan de gulden snede een oplossing is.
Succes.

Zie ook:

Anneke
maandag 22 september 2003

©2001-2024 WisFaq