Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

3 vergelijkingen met 4 onbekenden

Het gaat over 3 vergelijkingen met 4 onbekenden met een parameter c.
Gevraagd: vind de waarden voor c, waarmee het systeem consistent is. Gebruik Gauss-eliminatie.

Ik ben als volgt te werk gegaan:
2w + x + 4y +3z = 1 $\Rightarrow$ 2 1 4 3 1 $\Rightarrow$Rij 2 - 1/2.Rij1
w + 3x + 2y - z = 3c 1 3 2 -1 3c $\Rightarrow$Rij 3 - 1/2.Rij1
w + x + 2y + z= c2 1 1 2 1 c2

2 1 4 3 1 $\Rightarrow$ Rij1/2 = 1 1/2 2 3/2 1/2
0 5/2 0 -5/2 3c-1/2 0 5/2 0 -5/2 3c-1/2
0 1/2 0 -1/2 c2-1/2 $\Rightarrow$ Rij3.2 0 1 0 -1 2c2-1

Voor variabelen y en z gebruik ik andere letters (zogenaamde degree of freedom, bijv letters y=s en z=t)aangezien ik w(1) en x(1) makkelijk kan afleiden:
Uit vergelijking 3 volgt:
x = 2c2-1+t
Uit vergelijking 1 volgt:
w = 1/2 - 1/2x -2s -3/2t
w = 1/2 - 1/2(2c2-1+t) -2s -3/2t
w = 1 - c2 -2t -2s
Uit vergelijking 2 volgt:
5/2(2c2-1+t) - 5/2t = 3c-1/2
5c2-5/2 +5/2t -5/2t = 3c-1/2
52 -5/2 = 3c -1/2
5c2 -3c = 4/2
5c2 - 3c - 2 = 0
c2 -3/5c -2/5 =0
Somproductregel / abc formule levert c1=1 en c2=-2/5
x = 2c2-1+t geldt dus alleen voor oplossingen c1 = 1 en c2=-2/5. Klopt dit wat ik doe, het klinkt vrij logisch allemaal..



Studen
Student universiteit - donderdag 14 oktober 2010

Antwoord

Hetgeen je doet is blijkbaar juist.
Zo'n probleem los je echter overzichtiger op met matrixrekenen, nl. door het omvormen van de coëfficiëntenmatrix tot de rijcanonieke matrix.
Ik kom op deze manier tot dezelfde oplossing.

LL
donderdag 14 oktober 2010

©2001-2024 WisFaq