Loading jsMath...



Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Breuken vereenvoudigen

Op school gebruiken we het boek Getal & Ruimte. Ik heb een vraag: hoe kun je breuken vereenvoudigen met de ggd? En je kon toch ook met het kgv?
Sorry als het erg onduidelijk is.

Geert
Leerling onderbouw vmbo-havo-vwo - donderdag 14 oktober 2010

Antwoord

Als je breuken wilt vereenvoudigen kan je de GGD gebruiken van teller en noemer om te weten door welk grootste getal je teller en noemer kunt delen.

Voorbeeld

\eqalign{ & \frac{{40}} {{45}} = ? \cr & GGD(40,45) = 5 \cr & Dus...\,\,delen\,\,door\,\,5 \cr & \frac{{40}} {{45}} = \frac{8} {9} \cr}

Als je twee breuken gelijknamig wilt maken kan je het KGV gebruiken om te bepalen welk kleinste getal je als noemer kunt gebruiken.

Voorbeeld

\eqalign{ & \frac{5} {6} + \frac{3} {{16}} = \frac{{...}} {?} + \frac{{...}} {?} \cr & KGV(6,16) = 48 \cr & Dus...\,\,neem\,\,als\,\,teller\,\,48 \cr & \frac{5} {6} + \frac{3} {{16}} = \frac{{40}} {{48}} + \frac{9} {{48}} \cr}

Hopelijk helpt dat...

WvR
donderdag 14 oktober 2010

©2001-2025 WisFaq