Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

De uiterste waarde(n) van y te bepalen

y = (a)x^{log(x) + 1} Gevraagd worden:
1) de uiterste waarde(n) van y te bepalen;
2) de vergelijking van de raaklijn uit O aan de grafiek van de gegeven vergelijking;
3)de vergelijking van de rechte door O, die deze grafiek in A en B snijdt zo, dat OA = 100 maal OB
Opmerking: teken de grafiek met bijv. a=2.
Antwoorden zijn:
minimum:[(1/10)sqr10; (1/10)(a)(1000)^(1/4)]
raaklijn y=ax [raakt in (1;a)]
snijlijn y= 10ax
Het gaat vooral om de eerste vraag naar het minimum!
Voor het gegeven kan ook genoteerd worden: y=(a)(x){x^log(x)} Eigenlijk weet ik niet goed raad meer. Door overal de log voor te nemen lost voor mij niets op. Wel laat het antwoord zien, dat er met het grondtal 10 gewerkt is.
Wie helpt mij op de goede weg.(Dit was ooit een examen opgave L.O.)Bij voorbaat hartelijk dank

Johan
Student hbo - vrijdag 8 oktober 2010

Antwoord

Beste Johan,

Misschien heb je ooit gezien hoe je y=xx kan differentieren?
Zie daarvoor:
http://www.analyzemath.com/calculus/Differentiation/first_derivative.html
De truc is dus om op twee manieren ln(y) te differentieren.

Voor het differentieren van y=x^{log(x)+1} kan je bijvoorbeeld op twee manieren log(y) differentieren.
Dat geeft tenslotte: y'=x^logx · {log(x2)+1} (Toon dat zelf aan.)
y'=0 geldt dan als log(x2)=-1, dus x=1/10·Ö(10).

Laat maar horen of dit voldoende uitleg is.
Groeten,
Lieke.

ldr
vrijdag 8 oktober 2010

 Re: De uiterste waarde(n) van y te bepalen 

©2001-2024 WisFaq