Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Algebraische berekening

Hallo,

Ik heb de volgende berekening.
Gegeven is q(p)=-3p2+280p. Bereken voor q=5700 de waarde van p.

Ik doe -3p2+280p=5700. Daarna -3p2+280p-5700=0
Vervolgens lukt het me wel om de discriminant D uit te rekenen (D=1000, dus 2 oplossingen).
Echter als ik dan ((-280+√1000)/2·-3)doe dan kom ik uit op 46,66 ipv 63,33.
Het antwoordenboek geeft met het naar links brengen van 5700 aan dat -3p2 3p2 wordt, +280p wordt -280p en -5700 wat je dus doet om 5700 naar de andere kant te brengen wordt +5700. Hoe zit dat eigenlijk?
Dank u wel.

Imre Scheffers

Imre S
Leerling bovenbouw havo-vwo - donderdag 7 oktober 2010

Antwoord

De discriminant is 10.000. Je krijgt dan twee oplossingen:
p=631/3 of p=30.
Misschien helpt dat?

WvR
donderdag 7 oktober 2010

©2001-2024 WisFaq