Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Goniometrie, een `bewijsoefening`

Dag iedereen,
Morgen heb ik test van wiskunde, en ik ben er bijna zeker van dat ze deze vraag gaat stellen. Ze gaf deze vraag als extra, maar ja, als je je leerkracht wat kent, weet je al dat er een addertje onder het gras zit.Spijtig genoeg heb ik hier geen oplossing van. Het is volgende oefening:

sina+sinb+sinc-sin(a+b+c)=4sin((b+c)/2).sin((c+a)/2).sin((b+a)/2)

Ik heb geprobeerd en geraakte tot hier:
2sin((a+c/2).cos((a-c)/2)+sinb-sin(a+b+c)

Het spijtige is, we weten niks van formules over sin(a+b+c)
Je kan hem wel schrijven als sin((a+b)+c). En hieruit volgt sin(a+b).cos(c)+sin(c).cos(a+b) Enzo verder. Maar ik kwam echt niets verder. Hulp zou heel erg handig zijn!

Bedankt,
Laurens

Lauren
3de graad ASO - woensdag 6 oktober 2010

Antwoord

Laurens,
sina+sinb=2sin((a+b)/2)cos((a-b)/2) en sinc-sin(a+b+c)=
-2cos((a+b+2c)/2)sin((a+b)/2).Dus haal 2sin((a+b)/2)buiten haakjes.Blijft over cos((a-b)/2)-cos((a+b+2c)/2)=2sin((a+c)/2)sin((b+c)/2).

kn
woensdag 6 oktober 2010

©2001-2024 WisFaq