Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 63161 

Re: Macht van een punt ten opzichte van cirkel

Hallo Kn,
Ik heb de figuur uitgetekend maar zie toch niet goed hoe ik moet bewijzen dat |XA|.|XB|=|OX|2-R2 met R de straal van de cirkel...en vertrekkend van de gelijkvormigheid van de 2 driehoeken XAC en XBD..
Groeten,
Rik

Rik Le
Iets anders - dinsdag 28 september 2010

Antwoord

Rik,
uit de gelijkvormigheid van de driehoeken volgt dat
XC/XB=XA/XD, zodat XA·XB=XC·XD=(XO-R)(XO+R)=XO2-R2.

kn
dinsdag 28 september 2010

©2001-2024 WisFaq