Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Totale differentiaal

Bv,oppervlakte van een driehoek .A=1/2xysin(tussenliggende hoek)
Als men de 2 zijden met tussenliggende hoek 50° laat toenemen (zijden willekeurig en hoek met bv.1°) dan moet voor de berekening van de totaal differentiaal deze aangroeiing van 1° omgezet worden naar radialen .Dus x
p/180° .Waarom die omzetting ? Waarschijnlijk erg elementair , en toch zie ik het verband niet tussen aangroeing en radialen .Alvast bedankt .

Peeter
Student hbo - vrijdag 17 september 2010

Antwoord

Hallo

De differentiaal (afgeleide) van de functie y = sin x is
D(sin x) = cos x
Dit is enkel juist indien als hoekeenheid de radiaal wordt gebruikt.
De reden hiervoor is dat in de afleiding van deze differentiaal gebruik wordt gemaakt van de eigenschap :

q63115img2.gif

en deze eigenschap geldt ook enkel als de hoek wordt uitgedrukt in radialen.

LL
vrijdag 17 september 2010

©2001-2024 WisFaq