Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Logaritme

Hallo,

Ik heb een probleem met het oplossen van een opdracht.
Ik weet wat er gebeurd maar ik weet niet hoe ik dit wiskundig kan doen:

De som is:
log(x20)-log(2020)= -3
x = 14,1 maar hoe kan ik dit wiskundig berekenen?

Ik hoop dat iemand mij kan helpen, want ik kom er echt niet uit. Zou iemand misschien een uitwerking kunnen geven van deze som? Ik ben hier al een week mee bezig en ik kom er niet uit.

Cristy
Leerling bovenbouw havo-vwo - maandag 13 september 2010

Antwoord

't Is vooral een kwestie van de juiste rekenregels toepassen, denk ik. Het plan is om iets te maken van deze vorm:

log(...)=log(...)

Daar komt ie:

$
\eqalign{
& \log \left( {x^{20} } \right) - \log \left( {20^{20} } \right) = - 3 \cr
& \log \left( {\frac{{x^{20} }}
{{20^{20} }}} \right) = \log \left( {\frac{1}
{{10^3 }}} \right) \cr
& \frac{{x^{20} }}
{{20^{20} }} = \frac{1}
{{10^3 }} \cr
& x^{20} = \frac{{20^{20} }}
{{10^3 }} = 2^{20} \cdot 10^{17} \cr
& x = 2 \cdot \root {20} \of {10^{17} } \approx 14,15891... \cr}
$

Alle stappen duidelijk?
Hopelijk helpt het.

WvR
maandag 13 september 2010

©2001-2024 WisFaq