Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Breuk

Hallo,
Kan u de volgende oefening oplossen zonder een grm te gebruiken ?
3/7 - 6/11 + 44/63 = ...
dank bij voorbaat

alexan
Student Hoger Onderwijs België - maandag 13 september 2010

Antwoord

Gelijknamig maken! Je moet zoeken naar het kleinste gemene veelvoud van 7, 11 en 63. Dat gaat zo: ontbind de noemers in zo klein mogelijke factoren en neem daarna het product van alle factoren met de hoogste exponent.

63=32·7, dus 't KGV van 7, 11 en 63 is 7·11·32=693

Dus...

$
\Large \frac{3}
{7} - \frac{6}
{{11}} + \frac{{44}}
{{63}} = \frac{{99}}
{{693}} - \frac{{63}}
{{693}} + \frac{{11}}
{{693}} = ...
$

Zou het dan lukken?

Zie ook Breuk gelijknamig maken zonder rekenmachine.

WvR
dinsdag 14 september 2010

©2001-2024 WisFaq