Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Veeltermfuncties

Ontbind zo ver mogelijk in factoren:

f(x)=4x6-9x4-4x2+9
f(x)=x4+3·x3-5x2+3·x-6

Ik weet totaal niet hoe ik er moet aan beginnen...

matthi
3de graad ASO - zondag 12 september 2010

Antwoord

Bij de eerste zoek je nulpunten van de functie die deler zijn van het laatste getal 9. Als ze er niet zijn, heb je een groter probleem. Proberen leert je dat x = 1 en x = -1 het doen! Ook 1,5 en -1,5 doen het, maar meestal kom je alleen gemakkelijk aan de 'mooie' delers.
Dan kun je de hele zaak delen door (x-1) en (x+1) of in één keer door x2 - 1.
Je vindt ten slotte (x-1)(x+1)(2x-3)(2x+3)(x2+1)

De tweede ligt wat lastiger vanwege de wortels.
Proberen geeft x = Ö(3) maar ook x = 2Ö(3) als nulpunt.
Je vindt daarmee (x2+1)(x-Ö(3))(x+2Ö(3)) als ontbinding.

MBL
zondag 12 september 2010

©2001-2024 WisFaq