Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Reële getallen x en y

Hallo Wisfaq team,

Als de reële getallen x en y voldoen aan x/y= 2y/(x+y) hoeveel waarden kan x/y dan aannemen.
Ik heb de breuk uitgewerkt en voorziede voorwaarden
dat y¹0 en x¹y
(noemers nul kan niet.
VKV wordt dan : x2+xy-2y2=0
Oplossing geeft :
(-y±Ö(y2+8y2))/2
of x(1)=y en x(2)=-2y
Hoeveel waarden kan x/y nu aannemen ??

Rik Le
Iets anders - vrijdag 10 september 2010

Antwoord

Voor de verhouding x/y zijn er maar twee oplossingen mogelijk, nl.
x/y = 1 en x/y = -2

Voor x en y zijn er wel verschillende mogelijkheden, bv.
x=7 en y=7,
x=-13 en y=-13,
x=4 en y=-2,
x=-18 en y=9,
enz.
maar voor de verhouding x/y zijn maar twee waarden mogelijk.

Als je de mogelijk x=y echter op voorhand uitsluit, is er maar één mogelijkheid meer.

LL
vrijdag 10 september 2010

©2001-2024 WisFaq